Русский English Deutsch Le français Español Lingua italiana Suomi Svenska 中
Sök
/ Velikij Novgorods ömsesidiga påverkan
Velikij Novgorods ömsesidiga påverkan


Velikij Novgorod och folktron

Bruden som besökte staden
Nyligen placerat på en gångbro monument lockar stadsbos och besökares uppmärksamhet. Velikij Novgorodbo kallar det för antingen devuchka-turistka vilket betyder bruden som besökte staden eller novgorodotjka vilket i sin tur betyder novgorodborska.

Kanske bara som tack för en bild som folk tar vid hennes sida eller som ett gott tecken i hopp på ett framgångsrikt liv men både turister och novgorodbo lämnar mynt i hennes bredvidstående skor.

Det finns en till, mer spännande tolkning som lyder att en gång när en tjej som besökte staden blev trött efter promeneden runt stadens gamla gator, satte hon sig och tog av sina skor. Volchov vågors rytmiska skvalp lugnade henne så att hon glömde bort sig i de djupa tankarna och ingen kan få henne att vakna till liv igen. Nyförtiden kastar varje förbipasserande människa som tog en bild med eller på henne ett mynt i hennes damsko i hopp på lycka och framgång.  

Björnen vid strandvägen 
Björnen som sitter på en bänk vid Aleksandr Nevskij bron är ett till modernt monument. Den vandrade in till staden från den mörka skogen med ett syfte att titta på novgorodbo och blev nöjd med dem. Utan tvekan är novgorodbo ett trevligt och tillmötesgående folk och det är just därför björnen inte ville återvända tillbaka till skogen och bestämde sig för att stanna i Velikij Novgorod.

Mäktiga Rysslands oemotståndliga symbol sitter på Aleksander Nevskij strandvägen natt och dag och tittar på förbipasserande motorbåtar och färjor, väntar på förbigående som är alltid glada att sätta sig ner en liten stund och ha ett trevligt prat.

Brons Lejonen
Det finns knappt en enda människa som inte besökte Novgorod Historiska Museet som ligget i Kreml -stadens historiska hjärta då hon eller han var på besök här. Två gjutjärn ordningsvakter håller sina ögon på entrén. På trappan står det två lejon som hämtades från f.d. greve Araktjeev lantgård (Gruzin by vid Tjudovo).

Turister lika som novgorodbo är väldigt förtjusta i dem. Det finns en fin och gammal tradition som lyder att man ska önska sig någonting efter att har gnuggat på deras svansar. Om lejonen tycker om ”gnuggandet” ser de till att önskan förverkligas snarast.

Novgorodska studenter har ett eget varsel: man ska komma till djurens konung före ett prov och stryka hans tass eller näsa. Det kan ju hända att museets bistra vakt blinkar dig och då kommer du att passera alla tentor lätt och smidigt.

Förälskade par glömmer inte bort lejonen heller. Om man stryker dem ömt kommer man att ha tur i kärleken. Men ingen får se när det händer! Så det är inte lätt att genomföra.  

Paraskeva-Pjatnitsa
Det finns en stig som går runtom kyrkan året om, rättare sagt en bred led. Det är ju så eftersom det finns många unga kvinnor som tror på mirakel och vill skaffa lyckliga familjer så fort som möjligt.

Ritualen är följande man ska springa runt kyrkan tre gånger och då ska man snart träffa sin äkta kärlek. Tjejerna följer den noggrant.     

Det finns en till folktro som har med kyrkan att göra. Om man går runt och räknar alla hörn på kyrkobyggnaden rätt samtidigt som att man önskar sig något så ska den ovillkorligen förvärkligas.   

Från författare: Och till sist vill vi säga er att det är bra att följa traditioner och tro på Velikij Novgorods myter eftersom då kommer lyckan att vara på er sida. Vi har provat detta på oss själva!

Författare: Natalja Aleksandrovskaja och Alena Michajlova, studenter i journalistik på Novgorod Universitet.  

Teatraliskt myntuttagande från Hansa fontän 
”29de Nya tidens Hansa dagar” internationella forumet i kultur och ekonomi ägde rum i Velikij Novgorod i juni 2009. En av evenemangens symboler blev Hansa fontän i Jaroslavs Gård som föreställer förhandlingsbordet mellan Nya tidens Hansa medlemmar.  

Man kan ta del av ett teatraliskt myntuttagande från Hansa fontän som är en spännande medeltida handling och tar hand varje andra vecka from maj tom september. Novgorodsk tysjatskij (märkesman) med mytniki (skatteinspektörer) och hundratals åskådare kollar först vid ”Krasnaja Izba” om kistan som tas med är hel och stadig sedan passerar dem Kreml samt gångbro och kommer till Jaroslavs Gård vilket brukat fungera som den medeltida marknaden.  
Här med beskådarnas aktiva hjälp samlar de mynt från ”hansa vattenkaskaden” till Novgorod skattkammare. Pengarna som samlas in går till att utveckla turismen i Velikij Novgorod.

Rachmaninov musikmonument
Ett till nytt projekt förverkligades som en del av programmet gällande Kreml parkens utveckling till en avkoppling och underhållning område för medborgare av olika åldrar.

I en av trädgårdarna i Kreml parken kan man alltid nuförtiden höra Sergej Vasiljevich Rachmaninovs musik eftersom hans monument upprestes där i juni i år. Det finns alla hans fyra konserter på en femtimmars skiva, variationer på Paganinis motiv, piano sonata nummer 2, symfonier och andra verk som utföras av London Symfoniska Orkester, med orkesterledare Andre Previn och den berömda pianisten, ordförande av Internationella Rachmaninov förening Vladimir Ashkenazi.   

Det planeras att trädgården med den berömda kompositörens monument kommer i framtiden att vara en fin plats för olika kulturella evenemang, Rachmaninov dagar samt musik lektioner för barn och ungdomar.  

Kremltåget
Ett till nytt projekt förverkligades som en del av programmet gällande Kreml parkens utveckling till en avkoppling och underhållning område för medborgare av olika åldrar.

Resultatet av projektet som genomfördes med stöd av borgmästare Jurij Bobrysjev och Novgorod spetsavtochoziajstvo kan man betrakta på parkens gator. Nuförtiden åker det ett nytt slags transport i parken från Sadko fontän till Seger Monumentet som är ett tryckluft tvåvagnståg.

Route längden är ungefär 1,5 kilometer. 24 passagerare både vuxna och barn kan få plats på tåget.

Cykeltaxi tur runt Novgorod
Inte så länge sedan började ett nytt slags transport funktionera i parken som kallas för cykel kusk. Enligt Anton Kordin idéns uppfinnare är detta en ny för Velikij Novgorod och miljövänlig form av transport som uppfyller taxi funktion för turister. Det är trevligt att åka runt Kreml parken och Jaroslavs Gård i en sådan taxi. Studenter från Novgorod Universitetet arbetar som cykel kuskar. Nya taxi väckte stort intresse och positivt reaktion både hos unga och vuxna novgorodbo lika som hos besökare. Utöver det deltar cykel kusken i myntuttagande från Hansa fontän eftersom det är just den som levererar kistan med stadskassan.  

Man kan ta en cykel taxi tur runt Kreml parken varje dag och det kostar 50 rubel.
”Promenader med borgmästare Sbyslav”  

Teatralisk utflykt

Se video:

Borgmästaren Sbyslav Jakunovic

Herren Velikij Novgorods borgmästare Sbyslav talar om hur Detinets byggdes, om dess pålitliga väggar och torn, om fina furst Vladimir Jaroslavic som byggde staden av sten och hans militära framgångar. Berättelsen leder om den underbara Boris och Gleb kapellen som Sadko Satynic byggde, om Sofia katedralens helgedomar, om Magdeburg portgångar och om Vladytjin gård.

Novgorodsk krigare Juri Aleksic ska lära er att använda gamla vapen så som bågskytte och sulitsi, dessutom kommer ni att lära er att prata som forna novgorodbo enligt forntida ryska traditioner.  

Kontakt telefon nummer: +7 8162 77 30 74
E-mail: info@visitNóvgorod.ru

Krönikör Stepanko ska berätta er om hur Peter den Stora gav befallning i sitt dekret att unga novgorodbo betvingades till skriv och läskunnighet och ni ska lära er själva det slaviska alfabetet så att ni ska kunna skriva ett meddelande på det fornslaviska på egen hand. Ni kommer att förstå själva hur svårt det kunde vara att bemästra skriv och läskunnighet då och få höra vilka straff lata elever fick genomgå. Dessutom ska ni spela pedagogiska språkspel, kub osv.


Borgmästare ska ta gäster till Troitskij utgrävning och berätta om forskares arkeologiska fynd. Gäster kan få läsa björknäverinskrifter och skriva slaviska bokstäver på näver och vax tablåer själva och delta i utgrävningar under sommartid.

Efter detta går alla till Jaroslavs Gård. Där berättar borgmästare om Novgorod Veche som samlades i Nikolskij katedralen, om Moskva som underordnade Novgorod och om lokala handeln.

Vid Ioan tempel på Opoki kommer ni att få träffa två kvacksalverskor Agafja och Evdokia. De kan hjälpa till att befria en från ryggsmärtor och depression samt förverkliga innerligaste önskningar utan magi eller svartkonst.

Alternativ 1
Medeltida guide - Borgmästaren Sbyslav och en till personage
varje gäst får en GÅVA!
Händelseplats: Jaroslavs Gård
(Mötesplats: Jaroslavs Gård eller Prechistenskaja valvbåge)
Tid: 60 min, en grupp består av upp till 30 personer
Pris: 3200 rub

Alternativ 2
Medeltida guide - Borgmästaren Sbyslav och två personager till
varje gäst får en GÅVA!
Händelseplats: Novgorod Krelm, Jaroslavs Gård
Tid: 120 min, en grupp består av upp till 40 personer
Pris: 5200 rub

Alternativ 3
Medeltida guide - Borgmästaren Sbyslav och fyra personager till
varje gäst får en GÅVA!
Händelseplats: Novgorod Kreml, Jaroslavs Gård
Tid: 2 timmar, en grupp består av upp till 45 personer
Pris: 6790 rub

Kreml nöjesparken

Parken ligger i Velikij Novgorod hjärta och halvomringar Kreml. Det här är den mest populära mötes och avkoppling plats för novgorodbo och besökare.

Här kan man hitta allt man kan behöva både för olika aktiviteter och relaxerande nöjsamma sysselsättningar:

Här genomförs det olika sporttävlingar för barn och vuxna, barn och ungdomsfester, spel och tävling program och underhållningar.  
Park område är naturskyddsreservat.

Oktobers 30års Nöjesparken

Oktobers 30års parken ligger på den handels sida av Velikij Novgorod och den kommer att bli till en ny och fin nöjespark inom kort. Den kommer att utrustas med olika attraktioner, scener för barnunderhållning och osv.

Sedan 16 augusti 2009 flyttades ”Kvadromania” attraktion from Kreml parken till Oktobers 30års Nöjesparken.

Under sommaren 2010 igångsattes en ny attraktion ”Star Wars”. Det är en inomhusbanan för radiobilar!  

↑ Наверх