Русский English Deutsch Le français Español Lingua italiana Suomi Svenska 中
Sök
/ Velikij Novgorods Hantverk
Velikij Novgorods Hantverk

I Velikij Novgorod som är en av de äldsta städer i Ryssland bor engagerade och inspirationsfulla människor. Deras otroliga energi fyller hela Novgorod med dess unika inflyttande.

Besökare tar med sig hem som reseminne näver schatuller, hårklämmor, bastskor, lera leksaker, traditionella och exklusiva dockor; koppar, mässing och silver smycke med fornrysk dekorering, samovarer osv.

Har du aldrig tänk på att göra novgorodska suvenirer själv? Vad och hur ska det vara i så fall? Det blir kanske en sharshunok (beskyddande näverleksak), traditionell novgorodsk docka, handgjorda guldbroderade småsaker, en lera leksak eller olika slags målarkonster utförda under målares direkta vägledning. Ditt reseminne kommer att ta emot dina händers värme och föra dina tankar till stämningen då du först lärde känna Rysslands vagga Velikij Novgorod.   

”Krasnaja Izba” resebyrå bjuder er på att lära känna Velikij Novgorods hantverk. Du själv kan välja din egen personlig vägvisare när du ska bege dig ut på en spännande resa i konstvärlden fylld av färger och hantverk.  

Sammanlagt 16 målare och hantverkare tar del i projektet och du är mer än välkommen att hitta informationen om dem under rubriken Velikij Novgorods Hantverk.

Näverflätning

Tackvare sina underbara egenskaper (hållbarhet, böjlighet, ruttnandeorörlighet) var näversaker outsägligt populära hos bonde. De använde olika slags näverkannor som kallades för kujenka, tuesok för att bevara mejeriprodukter kalla och färska även när det var varmt ute; saltkar, burkar och olika behållare, korgar som kallades för lokoshko osv som massanvändes i alla bondegårdar. Men det var inte lätt att göra alla de husgeråden. Näver iordningställdes i maj-juni under tiden som björksaft bildades aktivts, då är björk som mest elastisk och näver togs av trädstammar som lättast. Sedan klipptes den till långa strimmor och behandlades på ett speciellt sätt så att verket blev både varaktigt och vackert. Man behöver vara mycket stark för ett sådant arbete det är därför det var mest män som utförde det. Nuförtiden kan man ta en studiecirkel i näverflätning under nära vägledning av en ”folkhantverkare” Vladimir Jarysch, en medlem i Rysslands Konstnärligt Förbund och skapa näversuvenirer, dekorera dem med snideri, målning eller avtryck.    

Vladimir Jarysch har sysslat med näverflätning över 25 år. Och för 15 år sedan anordnade han en studio ”Novgorodsk näver” för att studera, bevara och sprida ut till andra generationen detta spännande hantverk. Både vuxna och barn kan få ta del i lektioner.

Vladimir Jarysch skrev tiotals konstvetenskapliga artiklar i olika vetenskapliga tryckningar. Han är en mycket kunskapsrik och erfaren lärare och reser till andra städer och länder för att undervisa till exempel till USA, Tyskland, Frankrike, Norge och Taiwan.   

Näver minnesgåvor skapade med hjälp av en begåvad hantverkare präglas med särskild värme och inspiration.

↑ Наверх